woensdag 5 september 2007

Tientallen opstandelingen gedood in provincie Kandahar

In de provincie Kandahar kwamen dinsdag meer dan twintig opstandelingen om het leven bij gevechten met Afghaanse en buitenlandse troepen, aldus de coalitie.

De coalitie maakt melding van twee nieuwe gevechten in de provincie Kandahar in het zuiden van Afghanistan. De gevechten ontstonden nadat rebellen twee verschillende militaire patrouilles aan hadden gevallen.

De gevechten vonden plaats bij Shah Wali Kot, een van de sleutelposities van de Taliban in de oplaaiende opstand tegen de Afghaanse regering en de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Afghanistan.

In dit gebied zijn de afgelopen negen dagen zeker 150 militante strijders gedood.

Een woordvoerder van de internationale coalitie, majoor Chris Belcher, zei dat de strijd oplaait omdat veiligheidstroepen in steeds meer gebieden proberen door te dringen waardoor er natuurlijk steeds meer gevechten ontstaan met de militanten.

Ook de Taliban hebben deze zomer verklaard het aantal aanvallen op te voeren. Daarbij maken ze veelvuldig gebruik van zelfmoordaanvallen, bermbommen en hinderlagen.

Afghanistan beleeft volgens verslaggevers de meest gewelddadige tijd sinds de omverwerping van het Taliban-regime van Mullah Omar eind 2001 door een internationale strijdmacht onder leiding van de VS.

Vooral in de oostelijke en zuidelijke provincies van Afghanistan wordt dagelijks gestreden tussen het Afghaanse leger, de internationale coalitie en de NATO-ISAF-veiligheidsmacht tegen de opstandelingen van de Taliban.

De Taliban veroverden in 1994 de stad Kandahar. Vandaar verspreidde hun macht zich steeds verder over Afghanistan. Ze ontvingen onder meer wapens van Pakistan en dat bracht overwicht in strijd met andere groeperingen.

In 1996 verroverden ze ook de hoofdstad Kabul en stelden het Islamitische Emiraat Afghanistan in, dat werd geleid door Mullah Mohammad Omar.

Ze namen het grootste deel van Afghanistan in. Alleen in een paar noordelijke gebieden wisten een paar krijgsheren zich nog enigszins te handhaven.

Geen opmerkingen: